Ciasto migdałowe o niskim IG – pyszne, zdrowe i mało cukrowe

Różności, Cukrzyca ciążowa, polecane, Przepisy

Ciasto migdałowe o niskim IG – pyszne, zdrowe i mało cukrowe

Ciasto migdałowe to takie idealne połączenie moich smaków. Od zawsze nie przepadałam za ciastami z kremem, które jakoś nie odpowiadały moim kubkom smakowym. Mam tak do dziś. Dlatego z wielką przyjemnością robię zwykłe ciasta lane.  Do tego lubię jeszcze trochę poeksperymentować ze składnikami tak, aby były zdrowsze i tak zwane fit. Okazuje się, że ciasto migdałowe jest z niskim indeksem glikemicznym a do tego jeszcze bardzo smaczne i szybkie.

Głównym składnikiem ciasta migdałowego jest mąka migdałowa. Jej indeks glikemiczny to 25, więc idealnie sprawdzi się dla kobiet będących na diecie cukrzycowej.  Mąka migdałowa to nic innego jak zmielone migdały.

Ciasto migdałowe składniki

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • szklanka maślanki
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1/4 szklanka ksylitolu
  • 2 jajka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z startej cytryny lub łyżeczka soku z cytryny (można dodać to i to)

Ciasto migdałowe wykonanie

Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Tak naprawdę może je wykonać dziecko. Mnie pomagała 15 miesięczna córka, która bacznie obserwowała co robię siedząc na blacie kuchennym.

Potrzebne będą nam

  • mikser
  • szklanka
  • łyżeczka
  • foremka keksówka 25 centymetrów
  • papier do wyłożenia formy
  • średniej wielkości miska
  • i oczywiście piekarnik nagrzany do 180 stopni

Wszystkie mokre składniki mieszamy.
Jajka, maślankę i olej mieszamy razem do uzyskania pięknej jednolitej masy. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, startą skórkę cytryny oraz proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy.

W czasie wyrabiania ciasta, włączamy piekarnik aby się nagrzał.

Wyrobione gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku.

I to cała filozofia robienia ciasta. Prawda, że dziecinnie proste?

Idealnie pasuje do kawy czy też herbatki urodzinowej – ale bez okazji smakuje równie smakowicie 🙂

Do urodzinowej kawy zjadłam dwa średniej wielkości ciasta i cukier po godzinie był w normie – wynosił …. Więc słodkie mamusie możecie spróbować na własnej skórze – jednak pamiętajcie co jest dobre dla jednej, niestety dla drugiej może nie być odpowiednie. W cukrzycy ciążowej nie ma sztywnej reguły, dlatego warto sprawdzić na sobie.

Chcesz poznać więcej przepisów? Ułatwię ci przeszukiwanie serwisów internetowych, wystarczy że klikniesz TUTAJ by znaleźć wiele ciekawych i zdrowych przepisów.
PS. Nie wszystkie są zdrowe 🙂

 

Leave a Reply