Domowa pizza z ciastem z brokuła
Kto lubi brokuła? Ja uwielbiam i na szczęście córka też. Więc nie mam problemu aby jadła zdrowe zielone warzywa. Całe szczęście. Ale mimo to, czasem w nieoczywisty sposób przemycam do dań warzywa. Naszym hitem jest domowa pizza z brokuła.
To taki nasz szybki obiad, który smakuje każdemu i nawet dziecko będzie się zajadać.
Domowa pizza z zielonym ciastem z brokuła
Brokuł to warzywo bardzo zdrowe, można by długo wymieniać korzyści jakie czerpiemy jedząc to zielone warzywo. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, pomaga na chore stawy, korzystne działa na wzrok i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
Domowa pizza z brokuła jest banalnie prosta w wykonaniu. Bardzo lubię robić ją razem z moją dwulatką, która ma przy tym wielką radość. A dzięki temu ja mam okazję aby spędzić czas z córką i przy okazji zabawy czegoś ją nauczyć.
Produkty na domową pizzę z brokuła
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz, zioła prowansalskie (lyb inne – według własnego upodobania),
- kilka plasterków ulubionej wędliny
- ser mozzarella
- 1/2 puszki pomidorów
- ząbek czosnku
Wykonanie pizzy z brokuła
Brokuła należy zetrzeć na tarce, ja to robię na dużych oczkach. Do miski z brokułem dodać, płatki owsiane, mąkę jajka. Wszystko razem wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej, zwięzłej masy.
Taką masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając formuję okrąg. To jest chyba ulubiony etap córki, bo z radością ugniata ciasto naśladując moje ruchy. Bardzo lubię takie momenty, staram się je jak najdokładniej zapamiętać.
Ciasto smaruję sosem pomidorowym, wykładam pokrojoną wędlinę i mozzarellę (może być starta, ale my lubimy w plastrach). Wkładam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut.
Teraz pozostaje nam tylko delektowanie się pysznym obiadem. I kto wie, czy przypadkiem nasz domowy niejadek nie skusi się na taką wersję pizzy z brokuła.
Sos pomidorowy
Na łyżeczce oliwy podsmażam delikatnie czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaję pomidory z puszki i około 5 minut gotuję na małym ogniu. Następnie wszystko blenduję i dodaję zioła. Sos gotowy.
Leave a Reply