Domowe lody bananowe w 5 minut – łatwy przepis

domowe lody z mrożonych bananów

Nie znam osoby która nie lubi lodów. Sama preferuję smak czekoladowy 🙂 Ale najbardziej podchodzą mi sorbety. Ile razy już odmawiałam sobie porcji ze względu na kalorie i centymetry idące w biodra. Idealną alternatywą okazały się domowe lody bananowe. Są dietetyczne i bardzo prosto zrobisz je w 5 minut… albo nawet mniej. Dla mnie smakują obłędnie.

Potrzebne składniki na porcję porcje domowych lodów bananowych

  • minimum po jednym mrożonym bananie na osobę
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka dobrej jakości masła orzechowego

Mrożone banany kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera (najlepiej kielichowego z funkcją rozbijania lodu). Dodajemy jogurt i masło orzechowe. Wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli banany nie chcą się zmiksować można dodać odrobinę (2-3 łyżki) mleka.

Uzyskaną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki aby zgęstniały. Ale nie musimy, bo tak naprawdę to domowe lody bananowe można jeść od razu po zblendowaniu.

Dla ozdoby można ozdobić pucharek jakimiś owocami. Ja zrobiłam to wykorzystując moje własne poziomki. Pycha!

Zamiast masła orzechowego można użyć dowolnego ulubionego składnika – na przykład kawy, kakao, serka waniliowego itp.