Domowe lody bananowe w 5 minut – łatwy przepis
Nie znam osoby która nie lubi lodów. Sama preferuję smak czekoladowy 🙂 Ale najbardziej podchodzą mi sorbety. Ile razy już odmawiałam sobie porcji ze względu na kalorie i centymetry idące w biodra. Idealną alternatywą okazały się domowe lody bananowe. Są dietetyczne i bardzo prosto zrobisz je w 5 minut… albo nawet mniej. Dla mnie smakują obłędnie.
Potrzebne składniki na porcję porcje domowych lodów bananowych
- minimum po jednym mrożonym bananie na osobę
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka dobrej jakości masła orzechowego
Mrożone banany kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera (najlepiej kielichowego z funkcją rozbijania lodu). Dodajemy jogurt i masło orzechowe. Wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli banany nie chcą się zmiksować można dodać odrobinę (2-3 łyżki) mleka.
Uzyskaną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki aby zgęstniały. Ale nie musimy, bo tak naprawdę to domowe lody bananowe można jeść od razu po zblendowaniu.
Dla ozdoby można ozdobić pucharek jakimiś owocami. Ja zrobiłam to wykorzystując moje własne poziomki. Pycha!
Zamiast masła orzechowego można użyć dowolnego ulubionego składnika – na przykład kawy, kakao, serka waniliowego itp.
Katarzyna Skrzypczyńska
7 lipca 2017 at 09:59mniami a czy banany musza byc mrożone?
BeztroskaMama
7 lipca 2017 at 11:03Tak, muszą być. właśnie mrożone banany są sekretem tych lodów.jesli je pokroisz w plastry to w zamrażarce szybko sie zmrozą
Zwykła Matka
7 lipca 2017 at 10:15I już wiem jak wykorzystam przeleżałe banany 🙂
BeztroskaMama
7 lipca 2017 at 11:08Dokładnie tak ja robię ?
Kasia R.
7 lipca 2017 at 14:53Mmmm, chętnie wypróbuję ten przepis 😉
BeztroskaMama
9 lipca 2017 at 08:20Daj znać jak wyszły 🙂
Andrzej
7 lipca 2017 at 15:17mhm.. z masłem orzechowym? Zrobiłem się szalenie ciekawy smaku. spróbuję zrobić;)
Agata Pęksyk
7 lipca 2017 at 17:43Daj znać jak wyszło i smakowało ??
MamaCarla
7 lipca 2017 at 19:46Pycha! Jutro zrobię 😉
Bianka - Szefowa Podwórka
7 lipca 2017 at 21:21A ja jestem na diecie i spadasz mi z nieba! Miałam taką ochotę na lody i już wiem jak sobie jutro z tą zachcianką poradzę 🙂
BeztroskaMama
9 lipca 2017 at 08:21Jestem prawie jak anioł 🙂 Na blogu znajdziesz kilka innych przepisów idealnych na dietę 🙂
MamaKarolina
7 lipca 2017 at 22:02Uwielbiam lody więc to przepis dla mnie! Sama mrozisz banany czy gdzieś takie kupujesz?
BeztroskaMama
9 lipca 2017 at 08:25Sama mrożę. Przeważnie wtedy kiedy zalegają mi w lodówce 🙂
Zołza z kitką
8 lipca 2017 at 11:42Tak łatwe, a wydają się tak pyszne! 🙂
BeztroskaMama
9 lipca 2017 at 08:25Oj tak bardzo pyszne 🙂
Edyta moj-kawalek-podlogi
8 lipca 2017 at 16:15Uwielbiam i robię bardzo podobne! 🙂
BeztroskaMama
9 lipca 2017 at 08:26Lody chyba w każdej postaci są pyszne.
Bebe Talent
13 lipca 2017 at 13:47Świetny przepis, rzeczywiście łatwy, a lody szybko się przygotowuje. Iekawa jestem smaku bananów z masłem orzechowym, dlatego chętnie wypróbuję w weekend.
Mynio
14 lipca 2017 at 10:24Wyjątkowo okrojona ilość składników. To lubię. Czasem ochota na coś pysznego przychodzi znienacka i trzeba lecieć na ogromne zakupy a tak, wszystko pod ręką.
Karolina Jarosz Bąbel
20 lipca 2017 at 15:19Uwielbiam domowe lody, koniecznie muszę wypróbować twój przepis 😉
Ada Podejma
1 sierpnia 2017 at 08:47Prosty i łatwy przepis, ja zamiast jogurtu dodaje tez mleko kokosowe lub aquafabe 😉
Marcin Ot
1 sierpnia 2017 at 09:15Pychota 🙂
Wojtek| Bielecki.es
10 sierpnia 2017 at 17:04Biorę to w ciemno do sprawdzenia 😉