BROWNIE z kaszy jaglanej dla diabetyków

Jak już wiecie, lubię czasem posiedzieć w kuchni i coś upichcić. A moja cukrzyca ciążowa za bardzo mi w tym nie przeszkadza. Przez te tygodnie naprawdę polubiłam kombinowanie w kuchni, co mogę z czym zamienić aby nie zaszkodzić mojej diecie cukrzycowej a smak pozostał. Tym razem powstało brownie z kaszy jaglanej.

Tak też było z ciastem Brownie który uwielbiam 🙂 Wiadomo, że przy diecie cukrzycowej należy omijać mąkę, przynajmniej ja muszę bo wybija mi cukry. Kiedyś czytałam, że można robić ciasta na bazie kaszy jaglanej. Spróbowałam więc tego sposobu. I powiewam, że efekt zaskoczył mnie samą. Smak rewelacyjny – mało słodki, ale mi to nie przeszkadza. Nie mogłam oderwać się od jedzenia – jeszcze był ciepły, normalnie pychotka 🙂

Co mnie najbardziej cieszy, to cukier jaki miałam po nim. Po godzinie od zjedzenia dosyć sporego kawałka miałam tylko 81 🙂 Teraz wiem, że często będę go piekła.

Smakował nawet gościom 🙂 A to chyba ważne.

Składniki na 2 keksówki:

  • szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
  • szklanka kakao
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub innego zamiennika cukru którego używacie
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • garstka orzechów (ja użyłam włoskich)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (na szklankę kaszy jaglanej wlewam 1 ½ szklankę wody), gotuję przez 15 minut nie mieszając. Potem odstawiam do wystygnięcia. Kasz jaglana po ostudzeniu jest gęsta i miękka.

Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki – kaszę jaglaną, kakao, ksylitol, mleko, jajka, proszek do pieczenia i olek blenduję na gładką, jednolitą masę.
Orzechy siekam. Przekładam masę do keksówek i posypuję z wierzchu orzechami.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 45 minut.

Po tym czasie pozostaje nam tylko poczekać aż placek przestygnie i możemy smakować 🙂

Życzę wam smacznego i niskich cukrów.

Jeżeli Wam smakuje przepis zapraszam do polubienia bloga na FB i zostawienie komentarza 🙂

Jesteś ciekawa innych przepisów? Zajrzyj TUTAJ