Posted in Cukrzyca ciążowa Przepisy

BROWNIE z kaszy jaglanej dla diabetyków

BROWNIE z kaszy jaglanej dla diabetyków Posted on 30.11.1611 komentarzy

Jak już wiecie, lubię czasem posiedzieć w kuchni i coś upichcić. A moja cukrzyca ciążowa za bardzo mi w tym nie przeszkadza. Przez te tygodnie naprawdę polubiłam kombinowanie w kuchni, co mogę z czym zamienić aby nie zaszkodzić mojej diecie cukrzycowej a smak pozostał. Tym razem powstało brownie z kaszy jaglanej.

Tak też było z ciastem Brownie który uwielbiam 🙂 Wiadomo, że przy diecie cukrzycowej należy omijać mąkę, przynajmniej ja muszę bo wybija mi cukry. Kiedyś czytałam, że można robić ciasta na bazie kaszy jaglanej. Spróbowałam więc tego sposobu. I powiewam, że efekt zaskoczył mnie samą. Smak rewelacyjny – mało słodki, ale mi to nie przeszkadza. Nie mogłam oderwać się od jedzenia – jeszcze był ciepły, normalnie pychotka 🙂

Co mnie najbardziej cieszy, to cukier jaki miałam po nim. Po godzinie od zjedzenia dosyć sporego kawałka miałam tylko 81 🙂 Teraz wiem, że często będę go piekła.

Smakował nawet gościom 🙂 A to chyba ważne.

Składniki na 2 keksówki:

  • szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
  • szklanka kakao
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub innego zamiennika cukru którego używacie
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • garstka orzechów (ja użyłam włoskich)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (na szklankę kaszy jaglanej wlewam 1 ½ szklankę wody), gotuję przez 15 minut nie mieszając. Potem odstawiam do wystygnięcia. Kasz jaglana po ostudzeniu jest gęsta i miękka.

Nagrzewam piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki – kaszę jaglaną, kakao, ksylitol, mleko, jajka, proszek do pieczenia i olek blenduję na gładką, jednolitą masę.
Orzechy siekam. Przekładam masę do keksówek i posypuję z wierzchu orzechami.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 45 minut.

Po tym czasie pozostaje nam tylko poczekać aż placek przestygnie i możemy smakować 🙂

Życzę wam smacznego i niskich cukrów.

Jeżeli Wam smakuje przepis zapraszam do polubienia bloga na FB i zostawienie komentarza 🙂

Jesteś ciekawa innych przepisów? Zajrzyj TUTAJ

  • Tajne,dziś upieke nawet bo wszystko mam omnononm ?

    • Daj znać czy smakuje 🙂 Jak coś to miodu do smaku możesz dodać 🙂

  • Ela

    Ciekawy przepis – kiedyś robiłam w ilościach hurtowych serniczki z kaszy gryczanej – ulubiony deser synka ☺️ Polecam spróbować pokombinować z kasza gryczana

    • Lubię Skrzypce

      I z quinoa.

  • Lubię Skrzypce

    Przepis jest kuszący, ale kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. Czy to nie podnosi za bardzo ig tego ciasta?

    • Przepis był przetestowany przez kilka dziewczyn mających cukrzycę ciążową. Żadnej cukier się nie podniósł. Ważny jest umiar, jeżeli zjemy dużą ilość to na pewno cukier poszybuje…

      • Lubię Skrzypce

        Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i uspokojenie mnie 🙂

        • Cukrzyca ciążowa ma to do siebie że każda z nas potrafi inaczej reagować na to samo jedzenie. To co dla mnie jest ok dla innej może nie być dobrym rozwiązaniem. Dlatego ważne jest aby każda z nas poznała swój organizm i nauczyła się jeść zgodnie z jego wymaganiami.

        • Lubię Skrzypce

          Wczoraj upiekłam i jestem bardzo zadowolona. Gdy próbowałam po wymieszaniu, wydało mi się jednak mimo wszystko mało słodkie, a ponieważ robiłam nie tylko dla siebie, to dodałam jeszcze, zgodnie z sugestią, łyżkę miodu i teraz jest świetne. Kaszy jaglanej miałam w domu tylko pół szklanki, więc zamiast biegać do sklepu dodałam quinoa (przy okazji obniżając IG), którą przygotowałam do obiadu i też wyszło smacznie.

          Zapomniałam dodać, że dla mnie z uwagi na dietę bezglutenową i jednocześnie z niskim IG spełnia ono podwójne wymagania 🙂

          • Dobra rada z dodaniem quinoa 🙂 na przyszłość będę pamiętać 🙂
            Cieszy mnie że smakowało 🙂

    • Lubię Skrzypce

      Dziękuję za tak szybką odpowiedź i uspokojenie mnie 🙂

Close