Posted in Cukrzyca ciążowa Przepisy

Ciasto 3 bit w wersji dietetycznej

Ciasto 3 bit w wersji dietetycznej Posted on 10.12.16Leave a comment

Ciasto trzy bit dietetyczne

Uwielbiam tradycyjnego 3 bita, na samą myśl o masie krówkowej cieknie mi ślinka… Ale co mogę zrobić, będąc na diecie cukrzycy ciążowej? Zostaje mi tylko pomarzyć o zjedzeniu takiego ciasta albo jak zwykle pokombinować troszkę – jak już wiecie lubię kombinować. Dlatego powstało ciasto 3 bit dietetyczny.

Tako to powstał 3 bit dietetyczny – choć niektóre składniki pozostają pod znakiem zapytania, to efekt jest zadowalający – cukier po godzinie 102 🙂 Od czasu do czasu można oszamać takie ciasto.

Składniki na spód:

  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki mąki owianej
  • jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki wody

masa budyniowa:

  • 200 gram kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

masa daktylowa:

  • 150 g suszonych daktyli (moczymy w wodzie całą noc w lodówce)
  • 2 łyżki kakaa

bita śmietana light:

  • 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej trzymać całą noc w lodówce – musi być dobrze schłodzone)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie gdyby masa nie chciała zgęstnieć)
  • dodatkowo czekoladę gorzką – ja użyłam z zawartością kakao 90%

 

3 bit light przepis

Sposób przygotowania:

spód:  Wszystkie składnik zagniatamy i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód pieczemy 15 minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

masa budyniowa: Kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do graczka i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy banana i blendujemy na gęsty krem. Odstawiamy aż masa trochę zesztywnieje.

masa daktylowa: Daktyle bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy kakao i mieszamy.

bita śmietana: Z puszki wyjmujemy tylko gęstą część mleka kokosowego, dodajemy ksylitol i miksujemy na konsystencję bitej śmietany. Jeśli nie uda się jej ubić należy dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić aż masą się stężeje.

Na spód ciasta nakładamy budyń, na to masę daktylową i bitą śmietaną. Całość posypujemy startą czekoladą.

 

I mamy troszkę inną wersję słynnego 3 bita – 3 bit dietetyczny.

Następnym razem spróbuję zamiast daktyli dać suszone morele. Mają troszkę niższy indeks glikemiczny. Ale jak na pierwszy raz nie jest źle. Ważne, że cukry nie skakały, a ciasto smakowało nawet typowym łasuchom.

Pamiętajcie że cukrzyca ciążowa potrafi inaczej działać na każdy organizm. Najlepiej jest sprawdzić na sobie czy dany produkt nie podnosi nam cukru.

Jeżeli spodobał ci się przepis, zostaw komentarz 🙂 Jeżeli jeszcze nie lubisz mojego bloga będzie mi miło jeżeli go polubisz na FB.

Close