Szpinakokwa rolada z łososiem
Smacznie i zdrowo. To ostatnio moje główne motto które staram się realizować. Szpinakowa rolada z łososiem właśnie idealnie pasuję do mojej diety cukrzycowej.
Szpinak samo zdrowie, łosoś zdrowe kawasy które są tak ważne dla kobiet w ciąży. A od kiedy mam cukrzycę ciążową nieustanie muszę sprawdzać co znajduję się w danym posiłku. Im mniej przetworzonej żywności tym lepiej, smaczniej i zdrowiej.
Dodatkowo taka szpinakowa rolada idealnie pasuję do podania na świąteczny stół. Przecież w Święta Bożego Narodzenia ryba musi być.
Składniki na przygotowanie szpinakowej rolady.
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 6 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 4 jajka
- dwa serki śmietankowe lub ziołowe
- łosoś wędzony w plastrach 400g
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy sól i pieprz. przygotowaną masę na szpinakową roladę odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka dodajemy do szpinaku i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku razem z przesianą mąką, wszystko razem. Gotową masę wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 190 stopni.
Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sos czosnkowy
Składniki:
- jogurt naturalny 180 g
- 2 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
przygotowanie:
Jogurt mieszamy razem z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki.
Gotowe 🙂
Teraz pozostaje nam jedynie podać na stół świąteczny i zachwycić gości. A dodatkowo sama będę mogła ją przekąsić bo wiem że nie zaszkodzi moim cukrom. Po godzinie od zjedzenia cukry wynoszą 92.
Próbując ten przepis pamiętaj że cukrzyca ciążowa na każdy organizm inaczej działa, dlatego zawsze trzeba z ostrożnością podchodzić do nowości.
Jeżeli post ci się spodobał fajnie będzie jak zostawisz komentarz, a jeszcze milej jak polubisz mojego bloga.
Nieidealna Anna
21 grudnia 2016 at 13:40Fajne pomysły – niby to znam, niby jadłam, ale nigdy jakoś nie było okazji zrobić. A naszła mnie ochota to na Sylwestra się skuszę 🙂
BeztroskaMama
22 grudnia 2016 at 09:13Skuś się 🙂
Ania ze SmakiMacierzynstwa.pl
22 grudnia 2016 at 13:14Mniam, mniam 🙂 aż ślinka cieknie 🙂
BeztroskaMama
22 grudnia 2016 at 15:18W rzeczywistości jeszcze lepsze 🙂 szpinak wcinam chyba kilogramami 🙂
Zuzia
21 marca 2017 at 12:34Uwielbiam takie roladki!