Zdrowy sernik na zimno idealny na upalne dni
Małe grzeszki a cieszą tam samo dużego jak i małego. Bo kto z nas nie kocha słodkości? Chyba większość ma taką słabość. Ja wolę słodkości te domowe niż kupne. Przynajmniej wiem co jem i mam pewność, że i dla dziecka takie smakołyki są zdrowsze niż kupne ciasto. Dlatego też lubię eksperymentować w kuchni i odchudzać rożne ciasta. Tym razem padło na sernik na zimno. Czy jest coś wspanialszego od zdrowego sernika na zimno w upalne dni?
Jak wiecie moje eksperymenty ze zdrowymi ciastami zaczęły się gdy okazało się, że mam cukrzycę ciążową. Naprawdę ciężko jest wytrwać bez słodyczy będąc 27 tygodni na diecie cukrzycowej. W tym przypadku doskonale sprawdza się stare powiedzenie, że potrzeba matką wynalazków.
Przed nami piękne lato, a i tym razem też nie wyobrażam sobie aby o czasu do czasu czegoś słodkiego nie przekąsić. Tym bardziej, że Bąbelek również lubi ciasta – te zdrowe również. Dlatego tym razem postanowiłam zrobić zdrowy sernik na zimno dla całej rodziny.
Zdrowy sernik na zimno
Co będzie nam potrzebne? Okazuje się, że nie wiele. Składników jest mało i są łatwo dostępne. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że obędziesz się bez miksera 🙂 Więc nawet małe dziecko może mieć frajdę pomagając w przygotowaniu ciasta. Tak jak u mnie, mała siedzi na blacie i pomaga w mieszaniu składników.
Składniki na zdrowy sernik na zimno
- kilogram sera na sernik z wiaderka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 500 gram dowolnych owoców (ja użyłam borówek i malin)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 150 gram śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- opakowanie galaretki bez cukru
- tortownica o średnicy 26 centymetrów
Wykonanie zdrowego sernika na zimno
Przygotowanie sernika zaczynamy od zrobienia galaretki. Robimy ją na samym początku, aby zdążyła troszkę zgęstnieć. Po przygotowaniu galaretki najlepiej jest ją przelać do chłodnej miski i odstawić do lodówki, dzięki temu szybciej nam zgęstnieje.
Ser wykładamy do dużej miski razem ze śmietanką, ksylitolem i wszystko mieszamy łyżką.
Następnie musimy zagotować mleko i w ciepłym mleku rozpuścić żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej. Czynność powtarzamy kilka razy a następnie tak wymieszaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej i mieszamy. Córka miała naprawdę fajną zabawę przy mieszaniu składników i ich próbowaniu.
Masę mamy już prawię gotową, wystarczy jedynie wsypać 400 gram owoców i delikatnie wymieszać całość łyżką. Następnie masę serową wyłożyć do tortownicy i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie, wyjmujemy schłodzony sernik z lodówki i delikatnie na wierzchu układamy pozostałe owoce delikatnie je wciskając w masę. Teraz pozostaje nam delikatnie zalać sernik schłodzoną galaretką i odstawić na 2 godziny do lodówki aby całkowicie się schłodził.
Sami widzicie, że wykonie zdrowego sernika na zimno jest banalnie proste. Nie dość, że ciasto jest zdrowe to i smaczne. A dodatkowa korzyść to spędzony wspólnie czas z własnym dzieckiem. Dla mnie to największa zaleta. Czas tak szybko nam mija, że nawet nie zauważymy jak nasze małe szkraby dorosną.
Leave a Reply